seznam alergenov

SEZNAM ALERGENOV:

 

  1. GLUTEN : žita, ki vsebujejo gluten pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste
  2. JAJCA:  kokošja, prepeličja, gosja in račja
  3. MLEKO in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo kravje, kozje, ovčje in mleko drugih živali, ki se nahaja tudi v jogurtih, kislem mleku, kefirju, pinjencu, sirotki, siru, skuti, sladki in kisli smetani, sirnih namazih, mlečnih sladoledih, slaščicah, tortah, kremnih rezinah, omakah, maslu, kazeinu, margarini…
  4. RIBE: vse vrste rib, kot samostojne jedi, tudi inčuni, sardele itd.
  5. RAKI: rakovice, jastogi, kozice, škampi, potočni raki in drugi raki
  6. MEHKUŽCI: glavonožci, kot so sipe, hobotnice, lignji; lupinarji, kot so školjke, polži
  7. ARAŠIDI: kikiriki, ki so lahko prisotni tudi v slaščicah, žitaricah za zajtrk, sladoledu, kikirikijevem maslu, arašidovem olju, sadnih jogurtih, Worcester omaki itd.
  8. OREŠČKI:i mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki, pistacija, makadamija; prisotni so tudi v marcipanu, oljih, omakah, mortadeli s pistacijami itd.
  9. SEZAMOVO SEME: prisotno v nekaterih vrstah kruha in pekovskih izdelkih, sezamovem olju, tahini (pasta)
  10. GORČIČNO SEME: tekoča gorčica, gorčica v prahu in gorčično seme
  11. SOJA: zrnje soje najdemo ga tudi v paštetah, hrenovkah, salamah, pecivu, sojinem siru-tofu in sojinem olju
  12. ZELENA: zelena stebla, listi, gomolj in seme zelene
  13. VOLČJI BOB:  semena in moka; prisoten v nekaterih vrstah kruha, pit, peciva in testenin
  14. ŽVEPLOV DIOKSID IN SULFITI:  prisotni kot konzervansi v suhem sadju, mesnih izdelkih, zelenjavi, krompirjevih izdelkih, brezalkoholnih pijačah (sokovi), vinu, pivu in balzamičnem kisu
© Gostilna Mrežar 2019